APRIL 2018
De oversteek naar Engeland is begonnen. Dat wil zeggen in onze hoofden. Want op dit moment is het nog anderhalve week voor ons vertrek. Die vertrekdatum is zoiets als de verjaardag van Sinterklaas. Je telt de dagen af, maar ondertussen is het toch wel heel spannend wat er gaat gebeuren. Eén verschil is er wel: dat de Sint komt is een zekerheid, of wij vertrekken hangt af van het weer. Kees bestudeert al enige tijd te weerkaarten en volgens hem moet het allemaal goed komen. Kees kan het weten, de tocht naar Engeland kent hij op zijn duimpje en hij kent ook alle leuke kroegen die we zeker een bezoekje moeten brengen. Maar eerst moeten wij aan de overkant zien te komen.
Op de 'vertrekkersbijeenkomst', vreemde naam trouwens want vertrekken is één ding, veilig thuis komen is een tweede maar dat terzijde, krijgen we allerlei nuttige tips en nautische informatie. Wat die nautische info betreft horen we dat op de route ergens zandbanken liggen, er veel en heel snelle grote boten varen, er windmolenparken zijn en in de boeienroute zitten ook een paar onverlichte boeien. Om maar een paar obstakels te noemen....Volgens Kees valt dat allemaal enorm mee en dat is boffen want hij wordt onze groepsleider. Kees legt overigens wel uit dat een groepsleider iets anders is dan een reisleider. Het komt er op neer dat we het echt helemaal zelf moeten doen!
De lijst met tips is ook behoorlijk. Om een paar voorbeelden te noemen:
1. De garderobe moet klaarliggen
Het gaat niet om het klaarleggen van een leuk 'outfitje' om aan boord de show te stelen. Nee, het gaat om de zeilen. Een beetje zeiler heeft, zo hebben wij inmiddels begrepen, een schip met een eigen zeilgarderobe. Kortom, verschillende typen zeilen zoals een stormfok, een Bolle Jan of een spinaker om maar wat te noemen. Die zeilen moet je bij de hand hebben zodat je onderweg snel de zeilen kan wisselen. Wij hebben alleen een grootzeil en een genua en die zitten er al gebruiksklaar op. Wij hoeven dus niets klaar te leggen. Check!
2. Formulieren
Met de Brexit heeft het niets te maken, een boot die Nederland verlaat moet bij een douane controle het 'papierwerk' op orde hebben. In Nederland kun je gewoon met een zeilboot het water op, zonder gehinderd te worden door enige kennis of papiervoorraad. Dat is anders in een buitenlandse haven. Daar vinden ze het toch wel leuk als je aantoont dat je over enige nautische kennis beschikt en snapt dat een marifoon niet hetzelfde doel dient als een chatbox. Ook moet je aantonen dat de boot echt van jou is, verzekerd en dat BTW is betaald. En hoewel elk bemanningslid een paspoort moet kunnen tonen moet er ook een getekende bemanningslijst beschikbaar zijn. Dat alles is gelukkig in orde (als we tenminste de paspoorten niet vergeten). Check!
Tot besluit nog één tip uit de lange lijst:
3. Warme kleding
Ik dacht dat ik met een zeilpak, laarzen en muts aardig de boel voor elkaar had, maar nu hoor ik woorden als 'basis layer', daaroverheen een 'midlayer' en fleeche windvanger. Hèèl veel laagjes dus. Beetje verontrustend, want als ik dat allemaal onder mijn zeilbroek (modelletje tuinbroek) aan moet, dan gaat mij zeiljack zeker niet meer dicht.
Gelukkig nog anderhalve week te gaan...dan hoop ik dat ik ook bij deze tip 'check' kan zeggen.